IAML Prague Congress Diary #7: Útijelentés

Részt vettem az IAML (Zenei Könyvtárosok Nemzetközi Szervezet) idei konfernciáján, melyet  Prágában 2022. július 24-29. között rendeztek meg. Az IAML Magyar Nemzeti Csoportjának és az MTA BTK Zenetudományi Intézetének képviseletében bekapcsolódtam a kongresszus munkájába hallgatóként. Szép volt a megnyitó ünnepség a Klementinum udvarán. Délelőtt és délután is hat-hat előadást hallgathattam meg, melyeket a világ minden tájáról érkezett zenei könyvtáros kollégák tartottak, kiemelve országukban, városukban folyó legjelentősebb projekteket, együttműködéseket. Az előadások közül kiemelném a Sandra Bergmannová (National Museum - Bedřich Smetana Museum, Prague), Veronika Vejvodová (National Museum - Antonín Dvořák Museum, Prague), Aleš Březina (Bohuslav Martinů Institute, Prague), Ondřej Pivoda (Moravian Muzeum Brno), Eva Velická (Bärenreiter, Prague) a négy nagy cseh zeneszerző Smetana, Dvořák, Janáček és Martinů munkáit és a kutatóintézetek, kiadói projektjeit bemutatóit. Örömmel hallgattuk meg a magyar kollégák előadásait: Mikusi Balázs (RISM Editorial Center, Frankfurt am Main) A RISM három éve és Grégász Miklós (Debreceni Egyetem) Jelenetek Jan Kubelik és családja életéből, varrónőjük vizuális örökségén és a kortárs magyar sajtón keresztül.

Különböző helyszíneken három fantasztikus koncertet hallgattunk meg. A gyönyörűen felújított Nemzeti Múzeumban megnéztük az időszaki kiállítást. Megismerkedtünk a Nemzeti Könyvtár Zenei részlegének múzeális gyűjteményével. Külön ajándék volt számomra a buszos kirándulás Dvořák nyaralójába (Vysoká near Příbram – The Antonín Dvořák Memorial) idegenvezetővel, a találkozás Dvořák dédunokájával, s így nem csak Prága belvárosát ismerhettem meg.

Összefoglalásként elmondhatom, hogy nagyon sok újat tanultam szakmailag, nagyon kedvesek voltak a cseh házigazdák, jó volt együtt lenni a magyar kollégákkal és várom a következő konferenciát.

Budapest, 2022. augusztus 23.

Benyovszky Mária

MTA BTK Zenetudományi Intézet

Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish