IAML Vienna Conference Diary / Konferenztagebuch #1: Svensk/Swedish (Sweden/Sverige)

En av höjdpunkterna under IAML-konferensen i Wien var absolut seminariet om Wiener filharmonikerna. Förste violinisten Clemens Hellsberg berättade om orkesterns historia från grundandet 1842 fram till idag. Vi fick lyssna på några musikinspelningar gjorda av Wiener filharmonikerna, bland annat en inspelning från sjuttiotalet med Mozarts pianokonsert i Ess-dur (K. 467). En fantastisk inspelning med stor musikalitet och inlevelse. Det var den första inspelningen som Clemens Hellsberg var med i. Claudio Abbadu var dirigent och Friedrich Gulda var solist. 

Hellsberg tog också upp musikens och de övriga konstarternas stora betydelse för människans överlevnad. En påminnelse om att ibland höja blicken och verkligen ta till oss vårt viktiga uppdrag att lyfta fram musiken och göra den tillgänglig för våra användare på biblioteket eller i arkivet. Hans föreläsning kom verkligen från hjärtat och berörde oss mycket!

Vidare visade Wiener filharmonikernas arkivarie Silvia Kargl bilder från arkivet på ett mycket bra sätt. Vi fick se tidiga konsertprogram, foton och övriga dokument. Historien gjordes levande genom dokumenten i arkivet   och vi förstår verkligen att musikforskare är tacksamma över att allt detta material är bevarat och väl katalogiserat. Ett roligt exempel var ett fotografi på Richard Strauss som tillsammans med hela orkestern satt på en båt på väg till Sydamerika för att spela musik av Bruckner i Argentina. Ett sorgligt brev var från en av musikerna adresserat till Herr Hitler där musikern ber Hitler frige 6 judiska musiker från koncentrationslägret. 

En annan höjdpunkt för oss från Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm är att vi nu ska återuppta arbetet med att bidra med information till RILM. Vi fick en mycket bra visning och introduktion av vår danska kollega Anna Ørbæk Jensen från Kungliga biblioteket i Köpenhamn. Vi känner oss mycket inspirerade och ser fram emot att börja arbeta med detta, särskilt när vi vet att vi kan få hjälp och stöd på så nära håll av en mycket kunnig kollega.

Slutligen ett stort tack för en vecka med många intressanta föreläsningar och inspirerande konserter!

Kerstin Carpvik / Lena Nettelbladt, Sweden

Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish