IAML Kraków Congress Diary #3: Terugblik IAML-congres in Krakau (Netherlands)

The third IAML Congress Diary comes from The Netherlands, reposted here with permission:

Congreslogo

Meer dan 300 muziekinformatieprofessionals uit 36 landen kwamen in de afgelopen week samen in de fraaie Poolse stad Krakau voor het IAML-congres.
Jaarlijks komen tijdens dit evenement deze specialisten samen om kennis uit te wisselen, te netwerken en cultuur te snuiven. Ze komen uit alle windstreken en alle denkbare muziekgerelateerde instituten; openbare bibliotheken, conservatoria, archieven, universiteiten, organisaties voor podiumkunsten, etcetera.
Vijf dagen lang, tijdens vier parallelle sessies van drie maal een halfuur in drie zalen, dompelde men zich onder in uiteenlopende muzikale onderwerpen. Iedere deelnemer stelt uit het programma een eigen selectie samen. Daarnaast zijn er plenaire bijeenkomsten waarin deze leden van de internationale vereniging (IAML) worden verwelkomd en het verenigingsbeleid bepalen.

Namens ons land hielden Jantien Dubbeldam (ArtEZ Zwolle) en Eric van Balkum (Bladmuziekarchief Stichting Omroepmuziek) presentaties op dinsdag.

Naast haar werk in de conservatoriumbibliotheek volgt Jantien een opleiding tot community librarian. Met een zeer persoonlijk en ontwapenend verhaal beschreef ze haar pogingen om van toegevoegde waarde te zijn voor conservatoriumstudenten die de bibliotheek niet bezoeken. Na diverse toenaderingspogingen van Jantiens kant riep een docent haar hulp in omdat hij constateerde dat een groep vierdejaarsstudenten studeerproblemen had. Jantien hield interviews met hen over de manier van studeren en kreeg op die manier een voet tussen de deur. Hoewel het eindresultaat niet optimaal was bleek tijdens het proces dat haar aanpak zeker potentie had. Volgend schooljaar waagt ze een nieuwe poging.

Eric hield een zeer informatief verhaal over het digitaliseringsproject rondom de omroepbladmuziekcollectie. In twee jaar zijn 60.000 items voor download beschikbaar gekomen op de nieuwe muziekschatten-website. Aan de database werden de 150.000 stukken toegevoegd die in de bestaande catalogus ontbraken, zodat het volledige contingent van bijna 650.000 titels doorzoekbaar is. Een SOM-ontologie is gemaakt en alle metadata zijn gepubliceerd als linked open data op http://data.muziekschatten.nl/som/. Deze kunnen vrij worden gebruikt door andere partijen voor informatiedoeleinden.

Daarnaast zijn gedeeltelijk geslaagde pogingen gedaan om extra diensten aan te bieden door de eigen catalogusgegevens te verbinden met die van Muziekweb, de Koninklijk Bibliotheek en het Instituut voor Beeld en Geluid. Zo kunnen websitebezoekers zien in welke openbare bibliotheken niet-gedigitaliseerde stukken verkrijgbaar zijn, fragmenten beluisteren van de aanwezige bladmuziek en in de toekomst mogelijk zelfs archiefopnamen van radio- en tv-programma’s ervaren.
Erics presentatie is terug te kijken en lezen via de IAML-website.

Groepsfoto

De Nederlandse delegatie: Nienke de Boer (Balletorkest), Jantien Dubbeldam (ArtEZ), Paula Quint (Nederlands Muziek Instituut), Attilio Bottegal (Italië, ex-ArtEZ), Eric van Balkum (Stichting Omroep Muziek), Mieke van Heijster (Noorwegen, ex-Codarts), Hilde Klaassen (Conservatorium van Amsterdam), Noor Breuning (Universiteit van Amsterdam), Martie Severt (Koninklijk Conservatorium), Simon Groot (UvA), Charlotte Sienema (SOM), Luuk Hoekstra (Codarts). Ontbreken: Joop Meuleman (Fontys Hogeschool) en Gert Floor (ex-OB Heiloo).

Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish