IAML Vienna Conference Diary / Konferenztagebuch #11: Hungarian / magyar (Hungary / Magyarország)

Rita Kaizinger hatte es nicht so weit zur Konferenzstadt wie Frau Todo; sie reiste Budapest (Ungarn) an:

IAML éves konferencia - Bécs 2013

Hála Bécs közelségének ebben az évben nyolc magyar résztvevő vett részt az IAML éves konferenciáján. A szomszédból nézve Bécs természetesen egész más arcát mutatja nekünk, mint annak, aki a tengerentúlról érkezvén esetleg most találkozik először az I. és a II. bécsi iskola otthonával. Az elmúlt három évtizedben Bécs rendkívül racionálisan és előrelátóan aknázta ki a modernizáció és az uniós csatlakozás előnyeit. A város mintha csak a sienai városháza tanácstermét ékesítő 14. századi Lorenzetti-freskó,  „A jó kormányzás allegóriája” 21. századi megvalósulása lenne: kiváló közlekedés, tisztaság, pontos, logikus és előzékeny tájékoztatás, ápolt parkok, közbiztonság, vagyis mindaz, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy egy város lakói és vendégei egyaránt jól érezzék benne magukat. Hasonló előzékenység és mindenre kiterjedő figyelem nyilvánult meg az osztrák vendéglátók, az idei konferencia szervezői részéről is.

Harmonikusan összeállított program, gondosan szerkesztett, ízléses, áttekinthető programfüzet, kellemes kísérőprogramok felkészült és lelkes idegenvezetők közreműködésével – ez lehetne az idei IAML-találkozó mérlege.
Az előadások közül számomra kellemes meglepetés volt a fiesolei Stefania Gitto, aki két kiváló előadással is készült, briliáns volt Martin Eybl, a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst professzorának, egyben a Denkmäler der Tonkunst in Österreich (DTÖ) sorozat jelenlegi főszerkesztőjének kiváló egyetemi angolsággal tartott összefoglalója a sorozat múltjáról és jelenéről, a szintén osztrák Eva Neumayr előadása a salzburgi hercegérseki udvar 18. századi zenei életéről, valamint a két belga muzsikus fiatalember, Jonas Coomans és Bob Hamblok gyakorlatias bemutatója a digitálisan helyettesíthető zenekari és énekkari kottákról.
A konferencia legfontosabb tanulsága egyébként a digitalizálás előretörése volt, amellyel előbb-utóbb a ma még némiképp vonakodó zeneműkiadóknak és a szűkös anyagi forrásokból gazdálkodni próbáló kisebb gyűjteményeknek is lépést kell tartaniuk.
A kísérőprogramok közül kiemelkedő volt a csütörtök esti koncert. Mind a helyszín – a schönbrunni kastély színházterme – atmoszférája és kiváló akusztikája, mind az igényes műsor - a kiváló fiatal művészekből álló Ensemble Atout előadásában -, felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg azokat, akik ezen a forró nyári estén kiutaztak Schönbrunnba.
A vendéglátók figyelmességének köszönhetően a konferencia érdeklődő résztvevői szinte valamennyi jelentős bécsi zenei gyűjteménybe személyesen is bepillantást nyerhettek, ami a bécsi IAML-konferencia egyik legtanulságosabb hozadéka és maradandó élménye volt sokunk számára.

2013. augusztus 7.
Kaizinger Rita, Budapest, Ungarn

Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish